‘Probleem’ wordt ‘project’

Na een proces van zo’n 2,5 jaar, ben ik nu de gelukkige eigenaar van een solide fundering onder mijn bovenwoning uit de jaren ’20. Bij mij is funderingsherstel gelijktijdig gedaan bij 9 aaneengesloten panden (‘bouwkundige eenheid’). Ik mag mezelf de twijfelachtige eer toeschrijven als ‘initiator’ van dit project.

Wat je goed merkt is dat je als eigenaar eerst een ‘emotioneel proces’ door moet. Je wil in eerste instantie helemaal niet weten van een probleem. Want dat het geld gaat kosten, kan je op je klompen wel aanvoelen. Als dan ook nog blijkt dat de problemen serieus zijn, ga je je afvragen of je nog wel veilig kan slapen in je eigen woning.
De eerste reactie van de meeste eigenaren was dan ook: ‘wie kan ik hiervoor aansprakelijk stellen?’ Want het mag duidelijk zijn dat ik niet heb geweten van dit ‘slapende probleem’, toen ik de woning kocht. Neem maar van me aan dat het niet zo eenvoudig is om zo’n probleem op iemand anders te verhalen, als je al enige jaren eigenaar bent.

Als de ernst van de situatie is doorgedrongen, de wervelwind weer wat tot bedaren is gekomen en de eerste tranen zijn gedroogd, wordt ook duidelijk dat de keuze die gemaakt moet worden rationeel is. Want niets doen betekent dat de scheurvorming toe zal nemen met mogelijk op den duur een onbewoonbare woning. Verkopen is ook geen optie, want op het moment dat bekend is dat er een funderingsprobleem is, zal niemand je woning kopen. Je hebt immers de plicht om dat te melden. Dus eigenlijk is er maar een keus: herstellen. Voor mij was dat het moment dat het ‘probleem’ een ‘project’ werd.

Gelukkig was er in 2012 nog een vrij goede regeling, waarbij iedereen (ongeacht je financiële situatie) via de gemeente een lening met een lage rente kan krijgen. Dat betekent echter wel dat de hypotheek op de woning met ca. 1/3e verhoogd wordt.
Dus behoorlijk ‘onder water’, zoals je dat tegenwoordig noemt. Verhuizen zit er voorlopig dus niet in…

Maar – dat heeft dan ook wel weer een positieve kant. Want waar ik voorheen nauwelijks wist wie er bij me in de straat woonde, drink ik nu regelmatig een bakkie koffie of een wijntje met de buren. We hebben vorig jaar zelfs – om alle ellende even te vergeten – met de hele straat een barbecue gehad. Reuze gezellig!
Dus voor de sociale band met mijn straatgenoten heeft het funderingsprobleem wel goed uitgepakt!

Kleiwegkwartier, Rotterdam

Geplaatst in Ervaringen