Een advies van de gemeente: huis verkopen

Ik ben een alleenstaande moeder (40jr.) en woon samen met mijn 2 kinderen van 4 en 8 jaar. Ik woon nu bijna 7 jaar in het kindvriendelijke Kleiwegkwartier te Rotterdam. Ik heb de woning gekocht met mijn toenmalige partner, die nog steeds mede-eigenaar is. Sinds 2011 zijn er dusdanige scheuren geconstateerd in mijn woning, dat er onderzoek is gedaan naar de staat van de fundering. Uit dit onderzoek bleek ernstige paalrot als gevolg van droogstand, met als aanbeveling funderingsherstel binnen 5 jaar.

Met de in totaal 10 andere eigenaren hebben we meteen als collectief, met behulp van een bemiddelingsbureau, actie ondernomen voor nadere uitvoering van het funderingsherstel. In het najaar van 2012 heb ik een aanvraag ingediend voor een lening voor het funderingsherstel.

Nadat er een 4-tal offertes waren opgemaakt door verschillende aannemers hebben alle eigenaren de goedkoopste gekozen. De bouwkosten zouden voor mij dan uitkomen op zo’n 40.000 euro. De gemeente Rotterdam heeft mijn leningsaanvraag neergelegd bij de SVn bank, die een reductie van 4% op de marktrente tot een minimum van 1,5% geeft.

Op 28 maart 2013 heb ik eindelijk bericht ontvangen van de gemeente Rotterdam per e-mail. Hierin werd bericht dat er door de SVn een negatief advies was afgegeven voor de gedane leningsaanvraag funderingsherstel. De gemeente adviseert mij om te zoeken naar aanvullende oplossingen om de garantie op het terugbetalen van de gemeentelijke lening te versterken. Wellicht kom ik dan in aanmerking voor de lening. De gemeente draagt daartoe een aantal oplossingen aan, o.a. lening bij een bank, een betalingsregeling met de aannemer en de woning verkopen.

Goed en wel. Ik acht geen van de oplossingen reëel, gezien mijn (financiële) situatie en financieel netwerk. Stel dat ik wel financieel daadkrachtig was geweest, dan had ik niet meer in aanmerking kunnen komen voor financiering SVn nu in 2013, omdat er scherpere wettelijke richtlijnen zijn vanuit AFM en het ministerie. Ik mag namelijk inds 1 januari 2013 niet zomaar meer dan 100% hypotheek op mijn huis t.o.v. de waarde hebben.

Kleiwegkwartier, Rotterdam

Geplaatst in Ervaringen