Wethouder Hamit Karakus zit bovenop Rotterdamse paalrot

Recentelijk heeft een door paalrot getroffen Rotterdamse straat in een open brief aan wethouder Hamit Karakus aandacht gevraagd voor de paalrotproblematiek en met name de financiële consequenties.

De financiering van het noodzakelijke funderingsherstel is een nachtmerrie voor elke funderingsgedupeerde die financieel afhankelijk is van derden. Dat betreft een grote groep: het merendeel deel van particuliere gedupeerden is niet in staat om de exorbitant hoge herstelkosten met eigen middelen te bekostigen.

AFM (Autoriteit Financiële Markten) heeft per 1 januari 2013 de regels voor hypotheken flink aangescherpt. Gemeente Rotterdam verstrekt in elk geval nog in 2013, met een budget van drie miljoen euro, een laagrentelening aan funderingsgedupeerden. Huiseigenaren die niet in aanmerking komen voor deze lening, hadden vóór 1 januari 2013 nog kans op de zgn. vangnetconstructie.

Wethouder Karakus heeft in reactie op de brief onder meer laten weten dat leningen met de vangnetconstructie tot nader order niet worden verstrekt. De reden is dat Gemeente Rotterdam niet op eigen initiatief op andere wijze om kan gaan met landelijk vastgestelde regels. Dat is slecht nieuws voor funderingsgedupeerden die d.m.v. de oude vangnetconstructie nog wél funderingsherstel hadden kunnen plegen. Zij zien zich genoodzaakt om de onverkoopbare woning te koop te zetten of het noodlot af te wachten.

Hoopvol is dat de Rotterdamse paalrotproblematiek de persoonlijke aandacht heeft van wethouder Karakus en hij verantwoordelijk minister Blok hierover op 14 mei jl. heeft aangeschreven. Minister Blok heeft nog niet gereageerd.

Wordt vervolgd.

Getagd met , , , , , ,
Geplaatst in Nieuws